Wat is grafisch ontwerpen: historie en oorsprong

Grafisch ontwerpen, eveneens bekend als grafisch vormgeven, is een combinatie van stijl, functionaliteit en klasse. Het kan fungeren als pure noodzaak en veiligheid, maar net zo goed als pure luxe.

In het begin van de twigraphic designntigste eeuw was er in Nederland een groep mensen, bestaande uit kunstenaars, muzikanten, schilders en schrijvers die een beweging oprichtten. Ze begonnen onder andere met het uitgeven van een tijdschrift. Na verloop van tijd werd hun beweging steeds groter en kreeg deze meer aanhangers die veelal dezelfde soort beroepen beoefenden. Ze waren de uitdragers van verschillende kunststromingen die met al hun volgers steeds meer bekendheid wonnen. Ze werden dan ook gezien als de stijliconen van die tijd als het op ontwerpen en design aankwam.

Een paar decennia later werden vooral spullen die handig waren en eenvoudig in gebruik populair. Het belangrijkste was dan ook niet de schoonheid, maar vooral dat producten functioneerden en deden waar ze voor gemaakt waren.

Nadat na de Tweede Wereldoorlog de wederopbouw begon ontstonden er hele andere soorten ontwerpen en kunst. Er werden wederom verscheidene groepen opgericht die dit met trots uitdroegen.

Vanaf de jaren zestig kwamen er naar voorbeelden vanuit andere toonaangevende landen steeds meer bedrijven die zich specialiseerden in ontwerpen. Het werd in deze periode allemaal een heel stuk professioneler, net als veel andere dingen.

Weer daarna werd het totale design steeds geliefder. Alles kon ontworpen worden en de mogelijkheden waren eindeloos. Alles kon in een compleet eigen stijl naar wens ontworpen worden. Dit gebeurde dan ook veelvuldig voor zowel bedrijven als particulieren.

Door de jaren heen is er dus vrijwel continu verandering geweest in de boeiende wereld van de grafische vormgeving. Vele vooraanstaande namen kwamen en gingen weer, maar lieten allemaal wel een stukje erfenis voor deze wereld na. Dit komt tot op de dag vandaag nog terug in verschillende ontwerpen.