Wat is binnenhuisarchitectuur en hoe is het verschillend van interieurvormgeving?

Voor mensen die dit voor het eerst lezen zal het niet veelzeggend zijn. De meesten van ons denken waarschijnlijk dat er niet eens een verschil bestaat tussen deze twee. Dat nemen we je overigens helemaal niet kwalijk. Toch is het wel zo. De binnenhuisarchitect biedt betrekkelijk een hele rits aan andere diensten aan dan dat een interieur vormgever dat doet.

Binnenhuisarchitect

Deze kan, indien je net dat nieuwe droomstulpje gekocht hebt, in al je wensen voorzien. Het kan vaak in alle soorten of maten, ongeacht hoe extreem je wensen dan wel of niet mogen zijn. Vanaf het moment dat je een huis binnenstapt, of dat nu wel of niet in goede staat is en nog aangepast moet worden, kan de binnenhuisarchitect alles voor je veranderen. Van de muren, tot het plafond en tot de hele indeling, als dit mag door het woud van alle gemeentelijke regeltjes heen uiteraard.

Interieur vormgever

De interieur vormgever is in die zin verschillend dat deze zich vooral bezighoudt met de decoratie in je huis. Alles wat als het ware verplaatst kan worden kan deze dus veranderen of vernieuwen. Denk aan lampen, kasten, stoelen, enz. Daar waar de binnenhuisarchitect dus eigenlijk alles van binnen de muren van een woning kan verzorgen, doet de interieur decorateur bovenal de inrichting qua meubels.

Vaak heeft de binnenhuisarchitect eerst een bepaalde opleiding nodig voordat die zich officieel een binnenhuisarchitect mag noemen. Dit geldt voor een interieur vormgever weer niet perse.

Al met al gaat het er dus gewoon om wat je zoekt. Bekijk nauwkeurig wat je zoekt en wie je hier nu echt bij nodig gaat hebben. Stem die dus goed af op de wensen of dromen die van tevoren bedacht worden bij de inrichting of decoratie van een huis. Ondanks de verschillen kunnen zowel een interieur vormgever als een binnenhuisarchitect van alles voor jou betekenen op gebieden die te maken hebben met het vormgeven van een project.