Hoe word ik binnenhuisarchitect?

Op ander pagina´s is reeds uitgelegd wat een binnenhuisarchitect doet en wat het verschil is met soortgelijk functies waarvan veel mensen denken dat ze hetzelfde zijn. In de werkelijkheid is een binnenhuisarchitect verantwoordelijk voor de decoratie en inrichting van een bepaalde ruimte. Dit kunnen allerlei ruimtes zijn, van een particulier woonhuis tot een bedrijfspand, het hangt er maar net vanaf voor wat voor een opdracht de binnenhuisarchitect wordt ingehuurd. Door met andere personen samen te werken, zoals degenen die gaan over de bouw van een bepaald pand, houden zij nauwlettend in de gaten dat alles op rolletjes verloopt. Nadat een pand wordt opgeleverd kan alles naar behoren worden ingericht in samenwerking met de eigenaren. Het is daarom belangrijk dat er goed wordt samengewerkt met opdrachtgevers die uiteindelijk in grote lijnen aangeven hoe iets er uit moet komen te zien.

Dit alles is voor de echte creatievelingen natuurlijk heel erg leuk. Door slim te denken en steeds weer met iets nieuws op de proppen te komen zul je het als binnenhuisarchitect prima gaan doen. De vraag is alleen, hoe wordt je dat nu eigenlijk, binnenhuisarchitect?

De opleiding

decoratorOp zowel MBO als HBO niveau is het mogelijk een opleiding tot binnenhuisarchitect te doen. Wanneer je met de opleiding op MBO niveau begint en deze succesvol afrond kun je vervolgens doorstomen naar het HBO en soms zelfs een verkorte variant doen van deze opleiding. Binnen deze niveaus zijn er verschillende soorten opleidingen waarmee je uiteindelijk dit beroep kunt uitoefenen. Zo is er op MBO niveau de mogelijkheid een studie tot Binnenhuisarchitectuur of de opleiding Design en Styling te volgen. Op HBO niveau heb je onder anderen architectuur, lifestyle en interieurarchitectuur als opleidingen die aansluiten voor iemand die dit beroep wit gaan uitoefenen. Kortom, er is voldoende keuze om een bepaalde studie tot binnenhuisarchitect te volgen.