Hoe te kiezen tussen een binnenhuisarchitect of decorateur

We zullen er geen doekjes om winden: het antwoord op deze vraag zal voor iedereen anders zijn. Dit klinkt alsof er geen uitweg is waardoor we op het antwoord van deze vraag kunnen komen. Dat is deels waar. Om niet helemaal op een dood spoor te geraken, kunnen we in ieder geval alvast wat vertellen over bij welk soort project een binnenhuisarchitect of decorateur nu dan wel het beste past.

Wat is het doel van het project?

Hierbij hangt of staat eigenlijk het hele antwoord op de bovengestelde vraag bij. Is het slechts de bedoeling om alles een beetje te herinrichten? Hoeft het niet compleet anders en is het niet een geheel nieuw project? Is het niet heel groot? Dan is een decorateur waarschijnlijk een goed idee. Deze zal namelijk voor minder werken maar prima kunnen doen wat je nodig hebt.

Mocht je wel een geheel nieuw project hebben of een grote ruimte willen inrichten dan is een binnenhuisarchitect misschien beter. Deze zal iets meer kosten, maar heeft ongetwijfeld meer expertise met projecten van een dergelijk grootte.

Welk budget heb je?

Niet geheel onbelangrijk met een nieuw project. Mag het bij wijze van spreken de hele wereld kosten? Laat dan vooral niet na een echte professional in te huren. De meeste binnenhuisarchitecten zullen een prijskaartje hebben, maar zeker niet teleurstellen. Ze weten perfect met ruimtes om te gaan en kunnen altijd iets unieks creëren naar ieders wens. Niet dat decorateurs dit overigens niet kunnen, al zijn binnenhuisarchitecten vaak beter voor projecten op grotere schaal.

Als het om iets persoonlijks gaat of je een gelimiteerd budget hebt, kan een decorateur wel eens de betere oplossing zijn. Dit hoeft overigens lang niet altijd een downgrade te zijn. Vele decorateurs zijn eveneens nauwelijks ontdekte talenten die verrassend goed zijn in wat ze doen.